Bula imobiliară întârzie în România: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în 2022, conform experților

de: Alexandru Puiu
27 01. 2022

Pe perioada pandemiei, prețurile la apartamente în România au explodat, în aproape toate regiunile țării. Mulți s-au gândit că este vorba de o nouă bulă imobiliară, precum cea din 2008. Realitatea pare însă un pic mai complicată decât atunci.

Compania Colliers a publicat un nou studiu legat de piața imobiliară din România și, în funcție de tabăra în care te afli, concluziile analizei ar putea fi îmbucurătoare sau mai puțin. Un lucru este însă sigur, apartamentele se vor vinde ca pâinea caldă și în 2022, numărul tranzacțiilor va fi atât de mare pe parcursul celor 12 luni, încât vom discuta de un an record pentru sectorul imobiliar, conform experților. Din câte se pare, există suficiente resurse pentru o creștere puternică pe tot parcursul anului.

Piața imobiliară din România continuă să crească

Motivul pentru care sunt șanse foarte mari să nu discutăm de o nouă bulă imobiliară are legătură cu semnalele din piața monetară. Creşterea rapidă a ratelor dobânzilor pentru dolarul american şi posibilitatea unei evoluţii similare pentru euro începând cu 2023 reprezintă, fără îndoială, cea mai vizibilă teamă pentru pieţele globale la începutul anului, în condiţiile în care se pare că şi tema pandemiei trece pe plan secundar.

Practic, oamenii nu mai au încredere în numerar, în a-și ține economiile în bănci și optează pentru active sigure, generatoare de numerar și rezistente la inflație. Acestea vor fi favorizate în detrimentul celor care promit câștiguri mari în viitor, dar care nu au dovedit această abilitate în trecut.

„Veştile apărute în legătură cu varianta Omicron şi autorizarea primului medicament antiviral oral, ar putea însemna că pandemia Covid-19 intră în etapă finală. Dar sistemul de lucru hibrid sau de la distanţă va deveni o practică obişnuită în cadrul multor companii chiar şi după pandemie. În lumea post-pandemică, consultanţii Colliers vorbesc, de asemenea, despre o abordare mult mai atentă la criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi despre o accelerare fără precedent a digitalizării/automatizării”, se arată într-un comunicat al companiei.

Deşi consultanţii Colliers se aşteaptă ca o parte semnificativă a pieţei de retail să fie supusă unor presiuni sporite, marile centre comerciale dominante din marile oraşe ar trebui să îşi recâştige în cele din urmă statutul de „mall magnet”, atrăgând clienţii cu mixul lor diversificat de chiriaşi. Totodată, parcurile de retail din oraşele mici şi mijlocii, unde oamenii nu au tendinţa să cumpăre atât de mult de pe internet, sunt văzute ca o alternativă sigură şi au avut vânzări în creştere chiar şi în timpul anilor de pandemie.

În final, anul 2022 pare să fie un moment de cumpănă pentru sectorul rezidenţial, al locuințelor de orice fel. Deşi datele demografice nu sunt deseori suficient de clare pentru a emite opinii, există totuşi câteva certitudini, cum ar fi schimbarea obiceiurilor de muncă post-Covid, actualul context inflaţionist care sporeşte atractivitatea investiţiilor rezidenţiale, posibilitatea ca dinamica preţurilor rezidenţiale să o depăşească în sfârşit pe cea a salariilor pentru prima dată în ultimii ani și, nu în ultimul rând, scumpirea materialelor de construcţii. În general, factorii prezenţi par să indice că preţurile ar putea să accelereze puţin, existând riscul să ne îndreptăm către o supraîncălzire a pieţei şi la apariţia unei bule, citează Mediafax.